Alle lichten op groen voor proeven bij de Oranjesluizen

Foto oranjesluizen

Ter verbetering van de vismigratie tussen het Noordzeekanaal en het IJ- en Markermeer heeft LINKit consult samen met Wanningen Water Consult een optimalisatieonderzoek opgezet.
 

Dit project is onderdeel van de Waterproeftuinen van het Programma Natuurlijk(er) Markermeer IJmeer en wordt uitgevoerd voor RWS Noord-Holland, NMIJ, provincie Noord-Holland en Programmateam Noordzeekanaal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door LINKit consult en Wanningen Water Consult in de vorm van een pilot project.

Het onderzoek richt zich op het beheer van de twee vispassages bij de Oranjesluizen. Doel is om uit te vinden wat de optimale instellingen zijn voor de vispassages en de (kleine) waterinlaten. Optimaal betekent in dit geval: maximale vismigratie binnen de randvoorwaarden van het waterbeheer. Tijdens het onderzoek worden de instellingen aangepast en de migratie van vissen door de vispassages heen gemeten. Tegelijkertijd wordt bijgehouden wat er gebeurt met stroomsnelheden en stromingsrichting, waterhoeveelheden door de vispassages/inlaten en chloridegehalte in het IJmeer en de vismigratie via de inlaten.

In juni van dit jaar vindt een eerste test plaats. Vervolgens wordt er begonnen met
meten tijdens de najaarstrek van dit jaar. Daarna loopt het onderzoek nog drie seizoenen door (voorjaarstrek 2013, najaarstrek 2013, voorjaarstrek 2014). Met de proeven bij de Oranjesluizen wordt vanaf september  begonnen en deze duren tot juni 2014. De onderzoeksresultaten worden gebruikt voor verdere optimalisatie van het beheer van de vispassages en (kleine) waterinlaten. 

Meer weten?
bel me op 020 6700054

Meer nieuws

/ Archief