Dolfijnen in open Haringvliet?

dolfijn haringvliet

Plastic dolfijnen als symbool voor een 'open' Haringvliet. Dat leek LINKit consult wel een goed idee. En dat vonden wij niet alleen. Stichting Rugvin, ARK Natuurontwikkeling en Stichting de Noordzee lieten op 27 januari jl. 30 opblaasbare dolfijnen los in het Haringvliet.

 

DOLFIJNEN BETOGEN DAT OPEN HARINGVLIET RIJKE NATUUR ÈN MILJARDEN EURO’S OPLEVERT

Op 27 januari om 12.00 uur hebben medewerkers van Stichting Rugvin, ARK Natuurontwikkeling en Stichting de Noordzee opblaasbare dolfijnen in het Haringvliet losgelaten. Met deze symbolische actie willen de organisaties twee dingen onderstrepen. Het Haringvliet is slechts een flinke kier verwijderd van een natuurlijk en economisch gezonder toekomst. We moeten het nu doen met nepdolfijnen, maar het hadden even makkelijk echte Flippers kunnen zijn. En ook andere markante soorten als steur, zalm, zeehond, zeepaardje en niet te vergeten de haring, zouden het Haringvliet verrijken. Helaas zwemmen de dieren vanaf zee nu tegen een dichte deur. En het kabinetsvoornemen de Haringvlietsluizen potdicht te houden, maakt het er niet beter op. Dat is niet alleen jammer voor de dieren. Zuid-Holland loopt per jaar honderden miljoenen euro’s mis door het gesloten Haringvliet. Waar het goed gaat met de natuur, profiteert de economie. Beroepsvisserij, sportvisserij, veilig waterbeheer én het toerisme profiteren ook van een gezond Haringvliet. Recente onderzoekscijfers in de ARK-uitgave ‘Natuur verdient beter, de €H$ als kans’ en recent onderzoek van WageningenUniversiteit tonen dat aan.

Dat de Haringvlietsluizen veiligheid en beschikbaarheid van zoet water moeten blijven waarborgen, staat als een paal boven water voor ARK en Rugvin. Maar ook streven beide organisaties naar een gezonde delta. Wanneer het Haringvliet verandert van een zoetwatermeer naar een open zeearm met getij, keert de dynamiek terug en kunnen bijvoorbeeld slikken en schorren ontstaan.

Dit is goed voor vissen, vogels en planten, maar ook voor mensen. Het kabinetsvoornemen de Haringvlietsluizen dicht te houden, torpedeert de natuur en economie van het Haringvliet.

Het deels open zetten van de sluizen brengt jaarlijks honderden miljoenen euro’s in het laatje van de lokale economie. Dit is onder andere becijferd in de publicatie ‘Natuur verdient beter, de €H$ als kans’, en in recent onderzoek van Wageningen Universiteit. Deze laatste verkenning geeft aan dat het open Haringvlietscenario een economische meerwaarde oplevert van circa € 0,5 miljard per jaar ten opzichte van het huidige scenario met de Haringvlietdam. Uit de genoemde €H$-publicatie blijkt onder andere, dat bijvoorbeeld de jaarlijkse, tot Nationaal Park Oosterschelde te herleiden omzet 222 miljoen bedraagt, hetgeen leidt tot 1.134 banen. De zeesportvisserij vertegenwoordigt als tak een waarde van 127 miljoen euro per jaar, waarbij 800 fte aan werk hoort. Een meer open verbinding tussen Noordzee en Haringvliet garandeert een rijker visstand dan nu het geval is. De vele zeehondenexcursies op de Waddenzee leveren jaarlijks 1,2 miljoen euro op en creëren een aanzienlijk aantal banen. De aanwezigheid van bruinvissen in het Haringvliet zal eenzelfde run op excursies opleveren. En tot slot heeft een natuurlijker Haringvliet ook zijn positieve invloed op de waarde van huizen. Deze blijkt in een natuurrijke omgeving 15 - 20% hoger te liggen. Interessant voor de WOZ-inkomsten van gemeentes dus.

Een meer  open Haringvliet biedt dus niet alleen ruimte aan honderden steuren, zalmen, bruinvissen en al het andere dat een rivierdelta van nature zo rijk en mooi maakt, ook ontstaat bijzondere brakwaternatuur die op andere plekken in Nederland, België en Frankrijk al heeft laten zien dat ze ongekend populair is bij vissers, duikers, toeristen en recreanten.

De publicatie ‘Natuur verdient beter, de €H$ als kans’  van ARK en Triple E kunt u downloaden van www.ark.eu Het Wageningse onderzoeksrapportheet‘A pilot study on the consequences of an openHaringvliet-scenario for changes in ecosysteem services ad their moentary value’ (Boehnke-Henrichs & de Groot, 2010).

 

 

 

Meer weten?
bel me op 020 6700054

Meer nieuws

/ Archief