Duitse publicatie innovatief onderzoek Deltares Vismigratierivier

Vismigratierivier

De Afsluitdijk zorgt voor veiligheid maar is ook een belangrijke ecologische barriere voor trekvissen. De technische uitdaging van de vismigratierivier is om tegelijkertijd de Afsluitdijk zo lang mogelijk open te houden voor de vissen én het zoute water uit het IJsselmeer te houden.

Het Duitse ‘Instituts für Wasserbau und Wasserwirtschaft’ (IWW) publiceert op haar website over het innovatieve hydrologische onderzoek van Deltares voor de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk. De effecten van belangrijke parameters werden met behulp van 1D en 2D simulaties getoetst. Parameters als rivieropening, stroming, rivierlengte en hun invloed op lokstromen en de zoutinlaat. Zo kon gesimuleerd worden welke situatie de beste resultaten geeft om enerzijds vissen optimaal te laten migreren en anderzijds het IJsselmeer te ontzien van zout water.

Uit het onderzoek bleek dat het deel van de rivier aan de IJsselmeerzijde zo lang mogelijk moest worden en dat een grotere doorgang door de Afsluitdijk voordelen heeft. Bij het verder ontwerp van de rivier moeten aanpassingen voor lokstroom en stroomsnelheid tegen elkaar worden afgewogen.

Lees hier de publicatie van IWW.

Meer weten?
bel me op 020 6700054

Meer nieuws

/ Archief